Ani sme si poriadne nevydýchli po Majstrovstvách Slovenska – vrchole 3D lukostreleckej sezóny – a už sme sa ponáhľali na ďalšiu, tentoraz netradičnú súťaž. Tak ako je medzi lukostrelcami známy pretek o Pohár vojvodu Ctibora, ktorý sa každoročne dvakrát odohráva na hrade Beckov, tak získava svoje miesto medzi pravidelne navštevovanými súťažami aj podujatie v Rakoviciach.

Rakovické lukošenie, ako sa súťaž nazýva, je skladbou terčov podobná práve tej na Beckove. Zásluhu na tom majú spoluorganizátori preteku – členovia OZ Vres. Hlavným organizátorom podujatia bola obec Rakovice, pričom jeho iniciátorom bol už po ôsmy raz Peter Bernát.

Rakovice sú krásnou a zaujímavou dedinkou v okrese Piešťany, ktorá ukrýva rozľahlý park a priľahlý kaštieľ, v ktorom momentálne sídli stredná odborná škola. Práve areál parku a priestory futbalového ihriska ponúkli možnosť podujatie zorganizovať.

Strieľalo sa na rozmanité terče, zaujímavým spestrením bol pohyblivý terč. Takisto sme si zastrieľali na veľké vzdialenosti (miestami hrubý odhad predstavoval 70 metrov), postupovacím spôsobom, na nestabilné visiace ciele, strieľalo sa do jablka, spoza barikády (alebo hradby), ale aj na medveďa za ohradou.

Organizátorom vyšlo i počasie a všetkých účastníkov potešil vynikajúci obed v podobe polovice pečeného kuraťa.

Hoci ide o regionálnu súťaž v komornom, rodinnom štýle, na jej ôsmom ročníku sa zúčastnilo vyše sto lukostrelcov, rozdelených do štyroch divízií lukov a klasických vekových kategórií.

Viacčlenná výprava z Partizánskeho si ani v Rakoviciach hanbu neurobila a priviezla domov cenné kovy v podobe krásne urobených drevených medailí. Víťazov tiež potešil pohárik medu, či drobnosť pre súťažiace deti a strelci, ktorí obsadili prvé miesta, získali aj pamätné tričko s logom podujatia. Všetci zúčastnení strelci, ako obyčajne, už pri registrácii obdržali aj pamätný odznak s logom Rakovického lukošenia.

V kategórii tradičný luk deti - dievčatá zvíťazila Miška Mašlániová. V kategórii tradičný luk muži súťažil Miro Mašláni a obsadil pekné štvrté miesto. Prekvapujúco sa po nevydarených Majstrovstvách Slovenska pozviechala :D Mária Pátková, ktorá v kategórii tradičný luk ženy obsadila prvé miesto. V kategórii moderný luk kadeti súťažil Ondrej Škorňák a obsadil delené piate miesto.

Touto cestou LK 3beč Partizánske ďakuje organizátorom za príjemne strávený deň s rodinami, pri športe, ktorý máme radi. Už teraz brúsime hroty na ďalší ročník a tešíme sa na opätovné stretnutia s priateľmi lukostreľby. :)