So začiatkom ďalšieho školského roka a neúprosne sa približujúcim babím letom sa nám hlavná lukostrelecká sezóna chýli ku koncu. Tento rok v poradí už siedme kolo série preteku Slovenského pohára 2018 SLA v 3D lukostreľbe sa uskutočnilo pätnásteho septembra v obci Malinovo neďaleko Bratislavy.

Deň štátneho sviatku sem prišli osláviť lukostrelci z celého Slovenska, nechýbala ani výprava z klubu 3beč Partizánske. Za sprievodu krásneho septembrového počasia a dobrej nálady strieľal v priestoroch parku SOŠ záhradníckej v Malinove aj Miroslav Mašláni (kategória TRLB muži), ktorému sa na tejto súťaži podarilo dosiahnuť významný úspech.

„Už ranné rozdelenie do súťažných skupín znamenalo, že budem mať v tej svojej trénera aj konkurenta v jednom - Petra Mekýša. Išiel som však do súťaže s čistou hlavou, bez akéhokoľvek očakávania, pretože tréning za uplynulého dva a pol týždňa bol o vedomí, že by som mal ísť trénovať - na realizáciu myšlienky však nejako neostal čas,“ so smiechom priznal Mašláni.

Od prvého terča sa mu podarilo získať mierny náskok, čo znamenalo mať psychickú výhodu a stačilo jednoducho „ostať v pohode“ a pokračovať v začatom. S každým pribúdajúcim terčom bolo čoraz ťažšie pracovať s hlavou, keďže pokaziť jeden výstrel znamenalo stratu náskoku a šance na porazenie ťažkého a skúseného súpera.

„Obrovské napätie prišlo až na dvadsiatom treťom terči v poradí, kedy som tesne minul a šíp neodolal zrážke so statným stromom. Poškodenie znamenalo výmenu šípu, a to už nebolo ono - bodový rozdiel medzi nami sa stále znižoval,“ uviedol lukostrelec a nervozitu, ktorú prežíval na súťaži, je pri spomienke na ňu dosiaľ cítiť v jeho hlase. Ako sa na správnu športovú súťaž patrí, napätie z výsledku pretrvalo až do posledného terča.

„Na posledný terč som nastupoval len s trojbodovým náskokom. Či to bola výhoda aj pre moju hlavu neviem, ale nervy to boli teda statočné. Tie sa ešte zvýšili, keď som zbadal posledný terč - ležiaca srna v kríkoch - veľmi "obľúbený" terč pre mnohých lukostrelcov,“ s úsmevom pokračoval Mašláni v opise napínavého súboja, „začínal som strieľať prvý, čo znamenalo - ak miniem, súperovi stačí trafiť "čokoľvek" počítajúce sa za body. Výstrel sa mi podaril, zásah sa nachádzal na hrane piatich a ôsmich bodov. Po výstrele konkurenta mi odľahlo - Peter trafil päťku a to znamenalo, že náskok tých pár bodov mi postačuje na víťazstvo nad ním. Najväčšie prekvapenie však prišlo na koniec, keď mi môj bodový zisk priniesol celkové druhé miesto.“

Spokojnosť s pretekmi však môžu vysloviť viacerí zástupcovia LK 3beč Partizánske. Peter Mekýš teda, po „klubovom boji“, obsadil celkové tretie miesto. Úspešní boli aj účastníci divízie PBHB. V kategórii detí – chlapcov zvíťazil Samuel Jerguš Rábek a striebornú medailu si odniesol Daniel Mavrák ml. Medzi veteránmi zlato získal Jozef Matejov.

V kategórii TRLB deti – dievčatá obsadila prvé miesto Michaela Mašlániová. Medzi veteránmi TRLB skončil na bronzovej priečke Stanislav Bočkay. Cenný kov sa tentoraz nepodarilo získať Ondrejovi Škorňákovi, súťažiacemu v kategórii TRRB kadeti.

V sérii Slovenského pohára nás už čaká len posledné – finálové kolo – ktoré sa uskutoční v októbri vo Varíne. Už teraz sa tešíme na zavŕšenie lukostreleckého roka a prajeme si veľa šťastia. :)