Sezóna sa nám pekne rozbieha a my sa tešíme na najbližšie kolo Slovenského pohára, ktorého sme organizátorom. Okrem klasických 3D pretekov sa však na Slovensku konajú aj súťaže, ktoré lukostrelcov dokážu preniesť v čase späť o niekoľko storočí.

Takou súťažou je aj Turnaj o pohár vojvodu Ctibora, ktorý sa koná na hrade Beckov dvakrát ročne. Prvá táto súťaž v roku 2018 sa odohrala 7. apríla a zúčastnili sa jej aj naši členovia. Organizátorom preteku bola už tradične Skupina historickej lukostreľby Vres.

Na preteky tento rok prišiel rekordný počet strelcov (255). Na Beckove tak ožila história, časy, kedy sa vo veľkom zachraňovali princezné, dobýjali nové územia a víno v kniežacích palotách tieklo potokom, boli odrazu na dosah ruky.

Množstvo súťažiacich i divákov z radov verejnosti prilákalo krásne počasie, ktoré nebýva pravidlom. Súťaž mala 18 stanovísk, ktoré však v ničom nepripomínali terénnu 3D lukostreľbu. A tak sme si vyskúšali celkom odlišné terče, bodovanie i streľbu. Život nám skomplikovalo viacero pohyblivých terčov, streľba do jablka či rýchlostreľba. Nezvyčajné terče sa prejavili v bodových ziskoch.

Napriek absencii trénovanosti na takýto tzp terčov sa jednému z našich členov podaril významný úspech. Ondrej Škorňák, bežne strieľajúci v kategórii TRRB kadeti, si zo súťaže odniesol striebornú medailu v kategórii juniorov s moderným lukom.

Zvyšní členovia nášho klubu, hoci im odhodlanie nechýbalo, obsadili nemedailové priečky. Avšak treba priznať, že nakoľko kategórie boli obmedzené a počet strelcov - konkurencie - priam obrovský, 3bečania nemajú byť prečo sklamaní.

Nedostatok získaných bodov plne vyvážili zážitky z každého jedného stanoviska (lebo vyťahovať šípy z mŕtvoliek je jednoducho sranda). Súťaž na Beckove bola pre 3bečanov vynikajúcim osviežením, už teraz brúsia hroty na jej októbrové kolo a veľmi sa naň tešia.