Rok 2018 je síce už v plnom prúde, oficiálnym štartom lukostreleckej sezóny však bola až sobota 24. 03. 2018. V tento deň sa uskutočnilo prvé kolo najprestížnejšej 3D súťaže na Slovensku – Slovenský pohár SLA 3D 2018 v terénnej lukostreľbe.

Novú lukostreleckú sezónu sme privítali na juhozápade Slovenska – v Trnovci nad Váhom, ktorý je známy nielen svojim lukostreleckým klubom (LK Hubert Arrows), ktorý bol zároveň organizátorom preteku, ale aj jednou z najväčších predajní lukostreleckých potrieb na Slovensku.

Do Trnovca sme dorazili vo výbornej nálade, na obzore sa črtal krásny, i keď trochu chladný, jarný deň. Preteky sa konali kúsok za obcou, v priestoroch a priľahlom okolí Poľovníckej chaty. Ani trochu blata pod nohami či občasné záchvevy studeného vetra nám na nálade neubrali. Slnko príjemne hrialo a my sme sa vydali zdolávať pomerne náročne postavenú trať.

Hoci bola trať náročnejšia, jednoznačne zodpovedala potrebám Slovenského pohára, ako najvýznamnejšej lukostreleckej súťaže. Obsahovala celkom tridsaťdva stanovísk, a počas príjemnej rovinatej prechádzky traťou sa striedali veľké i menšie zvieratá, či rôzne „záludnosti“ v podobe náročnosti techniky streľby. Strieľalo sa z kopca i do kopca, z menších i väčších vzdialeností. Organizátori nás príjemne prekvapili šikovnosťou s akou dokázali v relatívne rovinatom teréne postaviť trať o takejto náročnosti.

Po odstrieľaní celej súťaže sme si pochutili na výdatnom obede a už sme netrpezlivo čakali na vyhodnotenie výsledkov. Nie každému sa v tento deň darilo podľa jeho predstáv, všetci sme však radi, že sme sa súťaže zúčastnili, veď to bolo prvýkrát po dlhokánskom zimnom lukostreleckom spánku.

Prvého kola súťaže sa už tradične zúčastňuje relatívne veľké množstvo strelcov (200), preto je rovnako náročné obstáť v početnej konkurencii. Do Trnovca pricestovalo trinásť 3bečanov a všetci odchádzali s úsmevmi na perách a niektorí i s medailami v hrsti.

3bečania mali svojho strelca v kategórii PBHB deti - Danka Mavráka ml. - ktorý sa umiestnil na prvom mieste. V divízii PBHB muži nás zastupovali: Maroš Kolesnáč, ktorý skončil na peknom piatom mieste a Daniel Mavrák st., ktorý obsadil siedme miesto. V rovnakej divízii v kategórii veteránov súťažil Jozef Matejov a získal zlatú medailu. V divízii TRLB v kategórii deti – chlapci zvíťazil Beny Žember, medzi dievčatami skončila prvá Miška Mašlániová. V silnej divízii TRLB muži (celkovo 22 strelcov) sa presadili traja naši členovia.

Na výbornom treťom mieste skončil Peter Mekýš, nasledovaný štvrtým Róbertom Straňákom. Na peknom jedenástom mieste skončil Miro Mašláni. V prvom kole sa nedarilo Márii Pátkovej, ktorá súťažila v divízií TRLB ženy a obsadila siedme miesto. V rovnakej divízii avšak v kategórii veteránov za nás strieľal Stanko Bočkay, ktorý získal striebro.

Divízia TRRB takisto ponúkla zaujímavé výsledky. V kategórii deti – chlapci súťažil Samko Chochula a získal zlatú medailu. Nezvyčajne početná bola kategória kadetov (9 súťažiacich), kde súťažili dvaja naši mladí chlapci. Ondrej Škorňák skončil na štvrtej priečke, Mirko Cibula obsadil ôsme miesto. Bohato zastúpená bola aj kategória mužov (26 súťažiacich), kde naše mesto zastupoval Tibor Mažgut a skončil devätnásty.

Všetkým našim lukostrelcom gratulujeme a prajeme mnoho úspechov do nadchádzajúcej sezóny. Tešíme sa na najbližšie, druhé, kolo pretekov Slovenského pohára SLA 3D, ktoré sa uskutoční 14. 04. 2018 a jeho organizátorom je práve náš klub v spolupráci s mestom Partizánske.