Dar sa vraj nezdaňuje. Neviem prečo som ja platil tak vysokú daň z Božieho Daru. V termíne od 16. 6. do 23. 6. 2018 som sa zúčastnil mojich prvých Majstrovstiev Európy v 3D lukostreľbe (EBHC) v nemeckom pohraničnom mestečku Oberwiesenthal.

Preteky EBHC sú známe tým, že sa strieľa na väčšie vzdialenosti ako na iných súťažiach. Výnimočný bol aj počet zúčastnených lukostrelcov. Tento rok nás bolo takmer 2000, pričom v mojej kategórii strieľalo z dlhého luku (longbow) 80 veteránov.

Výprava lukostrelcov zo Slovenska, pod vedením Petra Máleka, bola ubytovaná v Božom Dare. Išlo o spoluorganizátorské mestečko na českej strane hraníc. Ubytovaní sme boli v penzióne, v ktorom sa nám, ako spolubývajúcim, podarilo vytvoriť výbornú atmosféru.

Myslím, že som bol dobre pripravený aj informovaný o tom, čo ma čaká. Strieľali sme štyri dni, jeden deň pretekov bol vyhradený na odpočinok. Body z každého súťažného dňa sa spočítavali, kto dosiahol ich najvyšší súčet, stal sa víťazom. V kútiku duše som veril v dobré umiestnenie. Na domácich súťažiach som víťazil so slušným počtom bodov.

Prvý deň sme strieľali po dva šípy na 28 terčov. Na moje veľké sklamanie sa mi vôbec nedarilo. Skončil som na tridsiatom druhom mieste a 21-krát som netrafil terč. Tak zle som ešte nikdy nestrieľal. Nasledoval deň odpočinku a ja som dúfal, že oddych môjmu výkonu pomôže.

V ďalší deň sa na terč strieľalo len po jednom šípe, bolo to však rovnako zlé ako v prvý deň. V celkovom poradí som klesol ešte o dve miesta. Tretí deň som už nič dobré nečakal. Na moje prekvapenie som ale začal slušne a 490 bodov mi v ten deň stačilo na druhé miesto. Lepšie strieľal len majster Európy, ktorému sa podarilo nazbierať 500 bodov. Štvrtý deň som začal s túžbou dostať sa nad magickú hranicu päťstovky, zároveň som však mal obavy, či potvrdím výkon z predchádzajúceho dňa.

Počasie mojim zámerom v ten deň neprialo. Ochladilo sa na štyri stupne nad nulou a celý deň fúkalo a pršalo. Strieľali sme v nadmorskej výške 1200 m. n. m. S veľkým šťastím som zopakoval svoj výkon z predošlého dňa - 490 bodov. V tento deň v našej kategórii nestrieľal nikto lepšie.

Celkové dvanáste miesto v Európe je pre mňa sklamaním. Očakával som lepšie umiestnenie a uspokojujúcejšie výkony, akurát som zabudol, že treba zaplatiť nováčikovskú daň.

Chcem však poďakovať skúseným strelcom zo slovenskej výpravy za pomoc. Napriek mojim neúspechom nešetrili povzbudením i radami. Najlepšie umiestnenie zo Slovákov tento rok získal Štefan Myšiak v kategórii veteránov BB, skončil druhý. Zaujímavosťou je, že jeho rodinné korene siahajú neďaleko Partizánskeho, do Skačian.

O dva roky sa Majstrovstvá Európy konajú vo Francúzsku, kde by som rád dostal možnosť na reparát. Tento rok sa členovia LK 3beč Partizánske ešte pokúsia priniesť medailu z Majstrovstiev sveta HDH IAA, ktoré sa budú konať začiatkom septembra v rakúskom Moosburgu. Nepodarilo sa to Robovi Straňákovi pred rokom na Majstrovstvách Európy, kedy skončil štvrtý. Tento rok teda snáď prinesie viac úspechov. Do tretice preto všetko dobré a nech sa vám darí lukostrelci.

Peter Mekýš