Zdá sa, že dážď sa nás rozhodol na pretekoch prenasledovať. Hoci to vyzeralo cez týždeň pred pretekmi miestami až letne, leto so všetkým, čo k nemu patrí sme pocítili až na súťaži. Tretie kolo seriálu Slovenského pohára SLA v 3D lukostreľbe sa odohrávalo 13. mája na juhu stredného Slovenska – v Rimavskej Sobote. Všade mokro, avšak tesne pred zahájením pretekov sa ukázalo aj slnko a vydržalo na oblohe takmer celý deň. Pri obede sme si polievku chladili prvými kvapkami, táto hrozba sa ale našťastie nenaplnila. Vyhlasovanie výsledkov sa síce uskutočnilo bez podpory reproduktorov a tlačiareň sa zrejme zľakla „bubákov“ na oblohe, no víťazov sprevádzalo nielen burácanie publika, ale aj hrmot blížiacej sa búrky.

Organizátorom preteku bol Lukostrelecký klub Bašta z Rimavskej Soboty. Počasie mali určite objednané, pretože spomenutá búrka nás zastihla na ceste domov, všetko sa teda odohralo na sekundu presne. Ku cti organizátorom slúži aj výborné zvládnutie organizácie času, všetko išlo prísne podľa plánu, ako aj popasovanie sa so sťaženými podmienkami (vypadnutú elektrinu uprostred lesa nevyriešite len tak, preto treba mať plány B, C aj D). Zaujímavým spestrením a plusovým bodom bolo oficiálne privítanie lukostrelcov zo strany mesta Rimavská Sobota, a to po slovensky i po maďarsky, s ohľadom na našich zahraničných priateľov lukostrelcov.

Nuž boli to opäť pekné preteky. Slovenský pohár pokračoval vo svojej tradícií, že buď z neho človek príde ofúkaný zo všetkých strán, zmoknutý alebo zablatený až po končíky šípov, ale za to v dobrej nálade a plný zážitok rôzneho druhu. To všetko k lukostreľbe neodmysliteľne patrí a opäť sa nám potvrdilo - vždy treba rátať s rôznorodými podmienkami. Slušnú účasť potvrdzuje aj konečné číslo súťažiacich - 177 lukostrelcov a početné zastúpenie tu mala aj výprava z Partizánskeho (14 súťažiacich). Príjemne postavenú trať 3bečania zvládli s medailovou žatvou v takmer všetkých divíziách a kategóriách a tento krát sa na stupňoch víťazov hrdo a odvážne mávalo klubovou zástavou (odvážne vzhľadom na blížiacu sa búrku, umiestnenie víťazných stupienkov pod dvoma echt vysokými stromami a na upevnenie zástavy na dvoch kovových tyčiach).

V kategórii PBHB – kadeti sa vyznamenali Filip Halo (2. miesto) a Jakub Šiška (3. miesto). Jozef Matejov sa v kategórii PBHB – veteráni umiestnil na zlatej priečke a porazil tak svojho „odvekého“ nepriateľa (Peter Mezzei, Historický lukostrelecký klub Fekete-Sólyom), čím spravil radosť sebe aj nášmu klubu. Zároveň priznal, že konečne objavil „recept na Mezzeia“, ktorý ale, z pochopiteľných dôvodov, musí ostať tajomstvom. Zlato si vybojoval aj Benjamín Žember v kategórii TRLB – deti. Do Rimavskej Soboty dorazila Mašlániovská jednotka a ich pôsobenie sa dá zhodnotiť – prišli, strieľali, vyhrali. Zlato v kategórií TRLB dievčatá – deti si vybojovala Miška Mašlániová a kategóriu TRLB kadetiek ovládla Ema Mašlániová. V kategórii TRRB – deti medzi dievčatami strieľala Petra Mašlániová a zaujala tretie miesto. Striebro si tentoraz vystrieľal Stano Bočkay v kategórii TRLB – veteráni. Svojho deda na druhú priečku nasledoval aj Samo Chochula v kategórii TRRB.

Medzi kadetmi TRRB máme až dve želiezka v ohni. Ondreja Škorňáka, ktorý skončil tretí a Mira Cibulu, ktorý Ondreja tentoraz porazil a obsadil druhé miesto. S potešením konštatujeme, že medzi chlapcami panuje zdravá rivalita a už teraz sa tešia na ďalšie (odvetné) preteky. Medzi mužmi TRLB získal bronz Peter Mekýš a v tejto kategórii nás zastupoval aj Miroslav Mašláni, ktorý obsadil 8. miesto. Stupne víťazov naďalej ostávajú vzdialené aj Márii Pátkovej v kategórii TRLB – ženy, ktorá tentoraz skončila až na piatom mieste.

Z Rimavskej Soboty sme si teda priniesli niekoľko cenných kovov, (takmer) všetky šípy, ale hlavne kopec pekných zážitkov a dobrý pocit z vydareného dňa stráveného športom, ktorý máme radi.

Majka Pátková

Výsledky a Galéria 1.

Galéria 2. 3.kolo Slovenský pohár SLA 3D- Rimavská Sobota