Najvýznamnejší lukostrelecký seriálový pretek – Slovenský pohár SLA 3D – v apríli pokračoval druhým súťažným kolom. Tento raz sme sa dostali do krásneho prostredia rekreačného strediska Planinka neďaleko Dechtíc pri Trnave, kde nás už z príchodu svojským spevom vítal páv z nadpisu. Jeho melódie sprevádzali celý pretek a umocňovali atmosféru miesta – genia loci Malých Karpát. V areáli malého poľovníckeho kaštieľa z 18. storočia sa stretlo takmer 160 súťažiacich, medzi nimi aj 10 našich lukostrelcov.

Na rovinu – počasie za veľa nestálo a trať bola náročná. Sem tam prehánka a letky šípov tradičných lukostrelcov to vzdali rovnako rýchlo ako Napoleon pred Moskvou. A strieľať najprv do prudkého svahu (au, moje kríže), následne sa na ten svah vyštverať (och, vypľujem si pľúca) a strieľať opäť z prudkého svahu (zas tie kríže), nuž nie je to práve oddychový šport. Výhovorky tu ale neplatia, strieľať sa muselo a musí za každého počasia a v akomkoľvek teréne. Veď si predstavte takého priemerného stredovekého lukostrelca. Tak ten určite neprišiel k nejakej srnke a nezačal jej vysvetľovať, že sa má postaviť do stredu lúky tak na dvadsať metrov od neho, ideálne ďaleko od stromov a kameňov, aby nebodaj nezničil šípy. A, ak sa náhodou v daný deň zmrákalo, určite nepovedal svojej žene a siedmim hladným deťom, že nikam nejde, lebo je mokro a prší.

Jednoducho povedané, počasie a trať o rôznej náročnosti k 3D lukostreľbe patria. Organizátorom preteku bol Archery klub Geronimo z Trnavy. Na tomto mieste ich treba pochváliť pretože trať bola postavená zaujímavo a primerane náročne Slovenskému poháru. Treba tiež uznať, že práve takýto typ trate preverí schopnosti každého lukostrelca. Podľa nových pravidiel Slovenského pohára SLA 3D sú skupiny vopred pripravené organizátorom, čo je z časti výhoda, pretože máme šancu spoznať nových ľudí, vymeniť si skúsenosti, či obzrieť konkurenciu. Občas sa dokonca pritrafí zloženie skupiny, ktoré si „sadne“ ešte pred prvým výstrelom a to sa potom strieľa jedna radosť. Predsa, ak je na trati pohoda a vtipy lietajú ako odrazené šípy, to vám už neprekáža ani počasie, ani náročnosť trate.

Z pohľadu klubu 3beč vieme súťaž v Dechticiach zhodnotiť veľmi pozitívne. S medailovým úspechom trať zvládli siedmi lukostrelci. Ivan Hudec vo svojej kategórii HU – veteráni s ľahkosťou získal 1. miesto. Jakub Šiška, bojujúci v kategórii PBHB – kadeti, skončil takisto zlatý. Na stupňoch víťazov nám opäť robil česť aj Jozef Matejov v kategórii PBHB – veteráni, tentoraz však nie celkom spokojný so svojím výkonom a následným tretím miestom. Samo Chochula, ktorý je tradične „postrachom konkurencie“ v kategórii TRRB – deti, v Dechticiach vybojoval 2. miesto a nechal tak nádej svojim konkurentom. Veríme však, že je to len taktický manéver a v ďalších pretekoch sa mu bude dariť podľa jeho predstáv. V kategórii TRRB súťaží za Partizánske aj Miro Cibula. Miro to má tento rok ťažšie ako po predošlé roky, v tejto sezóne už súťaží v kategórií kadetov, teda strieľa z väčších vzdialeností ako v kategórii detí. Napriek tomu sa drží slušne a novým podmienkam sa ľahko prispôsobuje. Dokázal to aj výsledkom z Dechtíc, kde si vystrieľal striebornú medailu.

Jednoznačne najpočetnejšie zastúpenou divíziou luku je v našom klube TRLB – Traditional Longbow Division. Práve v nej je stálicou na medailových priečkach veterán Stano Bočkay, ktorý si z Planinky priviezol bronz. Darilo sa aj mladej nádeji Benjamínovi Žemberovi, ktorý si v kategórii TRLB – deti vystrieľal 2. miesto. Kategóriu mužov (TRLB) máme obsadenú deviatimi lukostrelcami, v Dechticiach súťažili dvaja. Obaja skončili tesne pod pódiovým umiestnením, nespokojní so svojimi výkonmi.So „zemiakovou“ medailou opäť obišla Mária Pátková z kategórie TRLB – ženy, ktorá na tretie miesto nestrácala ani bod, zradili ju však vystrieľané auty (nad čím sa patrične rozčúlila), keď dosiahla o jednu zapísanú nulovú hodnotu viac ako súperka s bronzovou priečkou. Podľa nových pravidiel Slovenského pohára SLA 3D (HDH IAA) totiž rozhodujú práve vystrieľané auty a nie počet dosiahnutých zásahov za 11 bodov.

Takže ani počasie ani trať, dokonca ani neúspechy niektorých členov výpravy 3beča zážitok z Dechtíc kolektívu nepokazili, ba práve naopak. Na obede sme si taktiež pochutili a všetci členovia klubu sa tešia na zvyšné kolá Slovenského pohára v očakávaní ďalších úspechov. Rovnako sa už nevieme dočkať aj nástrah tratí, ktoré si organizátori pretekov pripravia, či nových zážitkov s priateľmi lukostrelcami.

Majka Pátková

Výsledky a galéria 1.

Galéria 2. 2. kolo Slovenský Pohár SLA 3D- Dobrá Voda